fbpx
Waarom je moeite hebt met niets doen als perfectionist?

”Dat het kan, betekent niet dat het moet” – Karlijn Wassen

Sta jij constant op standje aan & gaan met die banaan?

Dan herken je misschien ook wel de uitspraken (letterlijk of in je hoofd):
” Ik doe dit nog snel eventjes erbij ”
” Ik heb nog 10 minuten voor bezoek komt, dus ik kan nog snel even stofzuigen ”
” Ik kan nu nog snel even langs de winkel na het werk ”
” Ik kan vandaag koken want ik ben eerder thuis”

En noem maar op… 

Samenvattend: Elke vrije minuut iets inplannen wat nog ‘snel even KAN’ om iets te doen

Dit kan voortkomen uit de onrust vanuit perfectionisme. Niet stil mogen staan van jezelf. Want ojee als je niks doet. Is het dan wel oké? Of ojee als bezoek komt en het huis is niet stof gezogen… Wat zullen zij dan wel niet over je denken?

Maar stop! Wat gaat er achter schuil? Wat gebeurd er als je écht eens even stil zou staan? En die 10 minuten op de bank gaat liggen, verplicht niks doen? Vaak hoor ik dan terug: dan word ik nog onrustiger in mijn hoofd.. En BAM, dat slaat precies de spijker op z’n kop! Iets doen, omdat het kan, is dan een mechanisme om niet ‘stil te hoeven staan’, want écht even niets doen, is te spannend want dan ontstaat er ruimte voor onprettige gevoelens en gedachtes…

Herken jij je hier mogelijk in?

Vraag jezelf dan eens af:
1. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het niet doe? Als ik nu de tijd voor mezelf neem, in plaats van de tijd vul met een ander taakje?
2. En wat is daar dan zo erg aan?

Zo kun je leren de cirkel te doorbreken. Als de angst die dus de drijfveer is van standje AAN, er even mag zijn in plaats van je gaspedaal blijft indrukken

De rode draad:

  • Leer compassievol voor jezelf zijn.
  • Je eigen grenzen aangeven richting jezelf, vanuit zelfliefde- en zorg!
  • Leer doorvoelen wat het met je doet.

Laat je niet leiden door de angst, want dat zorgt voor lijden (denk aan een opgejaagd gevoel, vermoeidheid, onrust, constant AAN staan). Laat de angst er zijn. Maak ruimte voor de angst. Nodig de angst uit, door eens even niets te doen. Het er te laten zijn. 

Maak voor jezelf van kunnen geen moeten. Het mag. 

Geef een reactie

MEER
artikelen

Chat openen
1
Hi,
Wat leuk dat je er bent!
Kan ik je ergens mee helpen?