fbpx

Van hechting, naar blauwe plek naar ruzie?

Van hechting, naar blauwe plek, naar ruzie? - 2 min

In het vorige hoofdstuk heb je geleerd dat:

  • Hechting de manier is hoe jij geleerd hebt relaties aan te gaan. De manier hoe jouw ouders/eerdere partners emotioneel beschikbaar waren voor jouw behoeftes en gevoelens.
  • De manier hoe jij gehecht bent (veilig of onveilig) invloed heeft op hoe jij je in relaties gedraagt (vertrouwen in de ander of juist wantrouwen. Vastklampen aan de ander of juist diep contact vermijden)
  • Een blauwe plek ontstaat iedere keer als je in een relatie iemand nodig had op een belangrijk moment. Zoals je ouder of partner. Maar hij/zij emotioneel er niet was/kon zijn voor jou. Dit gaat om jouw beleving. Niet die van de ander!

Hoe zorgt dit voor ruzie?

Hoe zorgt dit voor ruzie? Doordat we deze blauwe plek hebben leren beschermen. Iets wat pijn doet, wil je niet vaker voelen, dus probeer je te voorkomen. Hierdoor ontwikkel je onbewust een beschermingsmechanisme. Oftewel een manier om de pijn te onderdrukken, uit de weg te gaan, te vermijden. 

Erik en Petra hadden een fijne relatie, totdat Erik  zijn beste vriend de promotie kreeg waar Erik zo hard voor gewerkt had. Erik raakte depressief. 

In plaats van hem te troosten en steunen, drong Petra er vanuit haar bezorgdheid op aan dat ‘hij het moest loslaten’. Ze hadden net hun hechte band weer hersteld. Maar deze ervaring had Erik overgevoelig gemaakt (blauwe plek) voor de reacties van zijn vrouw. Hij ontplofte in een woede uitbarsting als hij zich niet gesteund voelde door Petra (zijn beschermingsmechanisme). Zij ging als reactie hierop zwijgen en zich terugtrekken (haar beschermingsmechanisme). Want ze voelt zich tekort schieten als partner. Je ziet al aankomen wat er toen gebeurde: ruzie! 

Chat openen
1
Hi,
Wat leuk dat je er bent!
Kan ik je ergens mee helpen?