fbpx
3. Ruzies stoppen
4. Hoe kun je de emoties die ruzies overnemen beheersen? (VIDEO)
5. Meer verbinding & beter communiceren
2 of 3

Opdracht: Wat zijn jouw grenzen? En hoe geef je ze aan? Hoe kom je erop terug?

Opdracht: Wat zijn jouw grenzen? En hoe geef je ze aan? Hoe kom je erop terug? – 7 min

Kijk hier:

Video afspelen

Wat zijn jouw grenzen?

Welk gedrag vindt je te ver gaan? Wat je partner doet/zegt tijdens een ruzie? Wat kun je doen om dan jezelf te beschermen? Praat er samen over. 

Het is handig, maar niet noodzakelijk* dat jullie het samen eens zijn over hoe je jezelf kunt beschermen.

Zo kan voor de een een time out goed werken als hij/zij boos is. Terwijl de ander dat juist extra raakt. Bedenk samen wat wél acceptabel is dan (b.v.: door er op een ander moment op terug te komen). Of bedenk andere manieren om jezelf te beschermen die voor jullie beide oké zijn. 

*Veiligheid vind ik wel ALTIJD een duidelijke grens. Is je veiligheid in gevaar? Dan zit er niks anders op dan een time out. Raadpleeg dan tevens een therapeut!

Een voorbeeld:

Als Onur met de deur gooit, voel ik angst. Doordat mijn hart gaan bonzen in mijn keel. Ik geef dan aan dat ik wegloop, want ik voel me daar niet prettig bij. Mijn behoefte is op zo’n moment rust en kalmte. Dat spreek ik uit: ”Ik loop nu even weg, want ik word bang van jouw gedrag. Ik kan dit niet accepteren en heb behoefte aan rust, dus ik ga naar boven”.

Een voorbeeld:

”Ik wil nog terug komen met je op onze discussie gisteren. Ik heb erover nagedacht en wat je zei/deed (benoem specifiek wat jouw grens over ging), heeft me enorm gekwetst. Zelfs zo gekwetst dat het mijn grens over ging. Ik heb het nodig dat we samen kijken hoe dit anders kan in de toekomst. Kunnen we het daar over hebben?”

Samengevat

  1. Check af of je partner kalm en beschikbaar is om te praten: ‘Hey, kunnen we terug komen op gisteren?’
  2. Omschrijf het concrete gedrag wat jouw grens overging en wat het met je doet.
  3. Geef aan dat je verandering verwacht.
  4. Kan je partner dit niet waarmaken?
  5. Geef dan duidelijk aan wat jij zélf anders zal doen als hij/zij dat de volgende keer weer doet. ”Als je mij uitscheldt waar onze zoon bij is, zal ik de volgende keer weglopen.”
  6. Doe dit ook! Een grens uitspreken en een grens naleven is niet hetzelfde. Dat jij hem uitspreekt wilt niet zeggen dat de ander hem dan direct respecteert. Neem je eigen grens dus serieus en houd je aan de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt. 
Chat openen
1
Hi,
Wat leuk dat je er bent!
Kan ik je ergens mee helpen?