fbpx
3. Ruzies stoppen
4. Hoe kun je de emoties die ruzies overnemen beheersen? (VIDEO)
5. Meer verbinding & beter communiceren
2 of 3

Waarom zijn emoties zo krachtig?

Waarom zijn emoties zo krachtig? - 1 min

Kijk hier:

Video afspelen

Hoe werken emoties in je brein? - 2 min

Kijk hier:

Video afspelen

Erik( 45) en Petra (43) zijn 20 jaar samen. Ze ervaren al sinds het begin van hun relatie spanning als het gaat om het uiten van hun gevoelens. 

Petra vindt het enorm belangrijk om over haar gevoelens te praten. Dit is haar manier om om te gaan met gevoelens, erover praten (emotie regulatie: uiten). Maar ze wilt ook graag weten hoe Erik zich voelt bij dingen die hij ervaart. Erik geeft niet zoveel om zijn gevoelens, zegt hij. Hij vindt het niet zo belangrijk en ‘voelt’ niet zoveel, aldus Erik. Hij kan wel eens zeggen dat hij boos is, of dat hij iets niet leuk vindt. Alleen daar blijft het bij. Lange tijd heeft Petra gedacht dat dit bij haar man hoort en dat ze hiermee moest leren leven. 

Het afgelopen jaar zijn er alleen een paar ingrijpende dingen gebeurd. Petra’s vader is overleden, hun dochter was ernstig ziek en Erik had een conflict op het werk. Hij is in het afgelopen jaar 6 keer ‘ontploft’, waarbij hij enorm boos werd. Hij schreeuwde en gooide met deuren en spullen (emotie regulatie: vechten). Het was nooit gericht op Petra. Ze maakt zich zorgen om haar man en heet het gevoel dat hij van alles voelt. Maar dat hij het moeilijk vindt dat met haar te delen (emotie regulatie: vluchten). Daardoor is hij volgens haar nu een aantal keren ontploft: omdat de emoties hem te veel werden en hij zich er geen raad mee wist. 

Wat heb je geleerd?

  • dit
  • dat
  • dus
Chat openen
1
Hi,
Wat leuk dat je er bent!
Kan ik je ergens mee helpen?